Właściwy reżim sanitarny procesu dojenia i sterylności zbiorników na mleko obejmuje konieczność zminimalizowania ryzyka zanieczyszczenia mleka i produktów mlecznych, zmaksymalizowania ekonomicznego zużycia dojarek oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności dzięki produkcji mleka o niskiej zawartości bakterii.

Higienę automatycznego aparatu udojowego utrzymuje się poprzez zastosowanie alkalicznych detergentów do usuwania tłuszczy i białek, odkamieniaczy do usuwania kamienia mlecznego, środków odkażających na bazie chloru i kwasu nadoctowego do usuwania zarazków chorobotwórczych.

W wyniku automatyzacji i wdrożeń nowych systemów, w celu podniesienia produktywności i zminimalizowania marnotrawstwa,procesy produkcyjne coraz częściej obejmują zautomatyzowane procesy sanitarne i cykle mycia. Są one kluczem do wydajności i zdolności produkcyjnych w łańcuchu produkcji mleka i produktów mleczarskich.
 


Problemy obecnej technologii produkcji mleka


W systemach udojowych zastosowanie zaworów zwrotnych zapewnia oddzielenie obiegu czyszczącego z obiegu mleka i zbiorników do przechowywania. Obecna technologia często prowadzi do nieszczelności i krytycznych wycieków. Dochodzi do zanieczyszczenia mleka przez środki czyszczące.

Surowe mleko może zawierać zarazki i pasożyty, które są niebezpieczne do zdrowia, takich jak Brucella, Campylobacter, Listeria, Mycobacterium bovis, Salmonella, szczepy wytwarzające toksyny Escherichia coli, norowirusy i pasożyty takie jak Giardia. Proces fermentacji może się odbywać w obszarach mało dostępnych, w których są przestoje i nie dochodzi do bezpośredniego
lub pełnego przepływu medium, dlatego tak ważna i wymagana jest konstrukcja aseptyczna całego układu.

Standardowe zawory z przyłączem są bardzo wydajne w wysokociśnieniowych aplikacjach, lecz przez generowanie martwych stref z zalegającym medium, nie spełniają wysokich parametrów jakościowych i higienicznych branży mleczarskiej.



Zastosowanie nowych elektrozaworów Parker Lucifer w procesie produkcji mleka  


W odpowiedzi na zapotrzebowanie i problemy branży mleczarskiej, dywizja Parker Lucifer zaprojektowała serię elektrozaworów aseptycznych 201LG do zastosowań z żywnością i mlekiem.  Szeroki zakres zaworów jest certyfikowany z NSF/ANSI169, z uszczelnieniem FDA, zgodnym z najwyższymi wymaganiami dotyczącymi żywności.

Zakres pracy elektrozaworów bezpośredniego działania 201LG gwarantuje bezpośrednią kontrolę płynu mlecznego - od podciśnienia do wymaganego, zadanego ciśnienia. Funkcja powrotu sprężyny zapewnia zamknięcie obwodu po odłączeniu zasilania. Miękka uszczelka zgodna z FDA zapewnia idealną szczelność gniazda ze stali nierdzewnej 316L i wysoką żywotność zaworów. Zastosowane materiały odporne są na naprężenia mechaniczne i mogą także pracować z szeroką gamą chemikaliów.

Szczelne elektrozawory Parker Lucifer nie mają sobie równych. Zawory poddane były ekspertyzom inżynierskim, a każdy zawór przechodzi restrykcyjne automatyczne testy potwierdzające nieobecność wycieku oraz pełną zgodność ze specyfikacją produktu.

Inżynierowie Parkera, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom branży mleczarskiej, dokonali ewolucji zmieniając system połączeń gwintów zaworów na ISO 2852 Tri-Clamp. Nowy system połączeń elektrozaworów serii 201LG pozwala na łatwy montaż i  czyszczenie oraz poprawę bezpieczeństwa i zdrowia procesu produkcyjnego branży spożywczej.